GNOME 43.2 duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının 43.2 sürümü, Javier Jardón tarafından duyuruldu. GNOME Projesinin, GNOME 43.2 sürümünün kullanıma sunulduğunu duyurmaktan gurur duyduğunu belirten Jardón; bunun, Fedora Workstation, Ubuntu ve diğer birçok GNU/Linux dağıtımı tarafından kullanılan popüler açık kaynaklı masaüstü ortamının en yeni sürümü olduğunu söyledi. GNOME 43.2’yi derlemek isteyen kullanıcıların, BuildStream‘i kullanabileceklerini söyleyen Jardón; yeni sürümün, GNOME 43 için kararlı bir hata düzeltme sürümü olduğunu belirtti. Jardón; bunun, önceki sürümlerden güvenli ve dolaysız bir yükseltme olacağını söyledi. GNOME 43.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
GNOME 43.2 duyuruldu yazısına devam et

Pardus 21.4 duyuruldu

Yerli bir dağıtım olarak kullanıcıların karşısına değişik biçimlerde çıkan, şu an TÜBİTAK ve ULAKBİM tarafından ortaklaşa geliştirilen Pardus‘un 21.4 sürümü duyuruldu. Varsayılan olarak öncelikle UNIX benzeri işletim sistemleri için hafif bir masaüstü ortamı olan XFCE ve sonra GNOME masaüstü ortamlarıyla gelen sistem, ayrıca sunucu versiyonuyla kullanıma sunuluyor. Yeni geliştirilen Pardus Bilgisayarım uygulaması eklenen sistemde, yeni geliştirilen Pardus Giriş Ekranı XFCE masaüstü ortamına varsayılan olarak eklenmiş bulunuyor. Pardus Yazılım Merkezi uygulamasında görsel ve işlevsel geliştirmeler yapıldığı belirtilirken, Pardus canlı kurulum aracında görsel ve işlevsel iyileştirmeler yapıldığı söyleniyor. Xfce ve Gnome masaüstü ortamlarında kullanılan ön tanımlı Pardus simge temasına yeni eklemeler yapıldığı belirtilirken, Türkçe sistemlerde bazı uygulamalarda ortaya çıkan karakter sorunlarını çözen pardus-locales paketinde geliştirmeler yapıldığısöyleniyor. 5.10.0-20 Lİnux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, Pardus Yazılım Merkezi’ne 20’den fazla yeni uygulama eklendiği belirtiliyor. Kurulu sisteme 200’ün üzerinde paket ve yama içeren güncelleştirmeler getirildiği ve depoda 2000’in üzerinde paket güncellenmiş bulunuyor. Pardus 21.4 hakkında bilgi edinmek için için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Pardus 21.4 duyuruldu yazısına devam et

MiniDebConf 28-29 Ocak 2023’te TamilNadu’da yapılacak

MiniDebConf TamilNadu 2023 ekibi, 2023’ün ilk fiziksel Debian olayı MiniDebConf‘u duyurdu. VGLUG Vakfı’nın etkinliğe dernek olarak ev sahipliği yaptığı belirtilirken, Debian Konferansı’nın daha küçük bir sürümü olarak MiniDebConf  Tamil Nadu 2023’ün 28-29 Ocak 2023’te TamilNadu’da yapılacağı ifade edildi. Etkinlikte özgür ve açık kaynak yazılımlara odaklanan söyleşiler ve çalıştaylar yapılması planlanıyor. University College of Engineering Viluppuram, TamilNadu, Hindistan etkinliğin gerçekleştirileceği mekan olarak tarif ediliyor. Tamil Nadu, Hindistan’ın 29 eyaletinden birisidir. Hindistan Yarımadası’nın güneyinde yer alan eyaletin ismi ‘Tamil Ülkesi’ anlamına gelmektedir. Yönetim merkezi eskiden Madras ismiyle bilinen Chennai şehridir. Hindistan, 2023’te Yıllık Debian Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. Bir ön etkinlik olarak, VGLUG Vakfı ekibiyle birleşen Debian Hindistan topluluğu, 28’inde ve 29’unda Hindistan, Tamil Nadu, Villupuram’daki University College of Engineering’de bir MiniDebConf’a ev sahipliği yapıyor. MiniDebConf 28-29 Ocak 2023’te TamilNadu’da yapılacak yazısına devam et

LibreOffice 7.5.0 RC1 duyuruldu

Beta1 sürümü 15 Aralık 2022’de duyurulan LibreOffice’in yeni seriden 7.5.0 sürümünün RC1 sürümü, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takviminde belirtilen tarihe göre çıkarılarak, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. LibreOffice 7.5.0 RC1’in test için kullanıma sunulmasından mutluluk duyduklarını söyleyen topluluk üyeleri, sürümün GNU/Linux, MacOS ve Windows için indirilebilir olduğunu ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. LibreOffice 7.5.0 RC1’i var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz.

LibreOffice 7.5.0 RC1 duyuruldu yazısına devam et

Debian 11, 11.6’ya güncellendi

Debian 11 Bullseye’nin beşinci güvenlik ve hata düzeltme güncellemesi olarak Debian 11.6 duyuruldu. Genellikle güvenlik ve diğer hata onarımlarıyla ilgili geniş bir güncellenmiş paket dizisine sahip olan Debian 11.6; ciddi sorunlar için birkaç düzeltme ile birlikte, güvenlik sorunları için düzeltmeler içeriyor. Bu nokta sürümün Debian 11’in yeni bir versiyonunu oluşturmadığı, ancak içerdiği bazı paketlerin güncellediği hatırlatılıyor. Güncel bir Debian yansısı kullanılarak paketlerin geçerli sürümlere yükseltilebileceği ifade ediliyor. Normal olarak security.debian.org üzerinden güncellemelerini yapan Debian 11 Bullseye kullanıcılarının yeni bir kuruluma ihtiyaçları olmadığı belirtiliyor. Debian 11.6 hakkında bilgi edinmek için debian.org sayfasını inceleyebilirsiniz.Bununla birlikte, yeni kurulum kalıplarının yansılarda hazır olacağı ifade ediliyor.

Debian 11, 11.6’ya güncellendi yazısına devam et

Donanım

Debian Gnu/Linux ile USB Aygıtlar

Donanım yazısına devam et