Debian & Güvenlik

chromium paketi için güvenlik güncellemesi yayınlandı. Gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

thunderbird paketi için güvenlik güncellemesi yayınlandı. Gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

libxml2 paketi için güvenlik güncellemesi yayınlandı. Gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

chromium paketi için güvenlik güncellemesi yayınlandı. Gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

rails paketi için güvenlik güncellemesi yayınlandı. Gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

LibreOffice 7.5.3 RC2 duyuruldu

LibreOffice’in yeni seriden 7.5.3 sürümünün RC2 sürümü, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takviminde belirtilen tarihe göre çıkarılarak, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. LibreOffice 7.5.3 RC2’nin test için kullanıma sunulmasından mutluluk duyduklarını söyleyen topluluk üyeleri, sürümün GNU/Linux, MacOS ve Windows için indirilebilir olduğunu ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. LibreOffice 7.5.3 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz.

LibreOffice 7.5.3 RC2 duyuruldu yazısına devam et

Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 çıktı

Skolelinux olarak da bilinen Debian Edu, tamamen yapılandırılmış bir okul ağının hazırlanması için Debian’a dayalı bir GNU/Linux dağıtımı olarak kullanıma sunulan Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 çıktı. Masaüstü ortamı ve 70’ten fazla eğitim yazılımı paketi içeren sistemi kurmak isteyenler; Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma, Cinnamon ve LXQt masaüstü ortamları arasında seçim yapabiliyorlar. Yüzlerce paket ön yüklenmiş olarak gelen ve sonra da pek çok paketi ekleyebileceğiniz, Debian-edu projesince okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen Debian Edu/Skolelinux, okulda bir okul ağı mı, sunucular, iş istasyonları ve dizüstü bilgisayarlar mı kurulmak istendiğine veya Debian’ı ağ servisleriyle önceden yapılandırılmış olarak mı elde etmek istendiğine karar verilmesi suretiyle kullanılabiliyor. Ayrıca Skolelinux diye de adlandırılan Debian Edu, bilindiği gibi, okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen bir proje; sistemin, okullar ve üniversiteler için tam teşekküllü bir işletim sistemi olması arzu ediliyor. Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 da, Debian 11 Bullseye’nin yeni bir güvenlik ve hata düzeltme güncellemesi olarak Debian 11.7.0’ın çıkması sonrasında çıkarılmış bulunuyor.

Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 çıktı yazısına devam et

Debian 11, 11.7’ye güncellendi

Debian 11 Bullseye’nin altıncı güvenlik ve hata düzeltme güncellemesi olarak Debian 11.7 çıktı. Genellikle güvenlik ve diğer hata onarımlarıyla ilgili geniş bir güncellenmiş paket dizisine sahip olan Debian 11.7; ciddi sorunlar için birkaç düzeltme ile birlikte, güvenlik sorunları için düzeltmeler içeriyor. Bu nokta sürümün Debian 11’in yeni bir versiyonunu oluşturmadığı, ancak içerdiği bazı paketlerin güncellendiği hatırlatılıyor. Güncel bir Debian yansısı kullanılarak paketlerin geçerli sürümlere yükseltilebileceği ifade ediliyor. Normal olarak security.debian.org üzerinden güncellemelerini yapan Debian 11 Bullseye kullanıcılarının yeni bir kuruluma ihtiyaçları olmadığı belirtiliyor. Debian 11.7 hakkında bilgi edinmek için debian.org sayfasını inceleyemiyorsunuz, zira orada her zaman olduğu gibi resmi bir duyuru yapılmış değil.

Debian 11, 11.7’ye güncellendi yazısına devam et

Debian 12 Bookworm’un 10 Haziran 2023’te duyurulması planlanıyor

Debian 12 “Bookworm“un 10 Haziran 2023’te duyurulması planlanıyor. Bunu kutlamak için herkesin, Debian‘a katılmayı düşünmesi gerektiği belirtiliyor. Bunun için insanların, bir Debian’ın çıkış partisine katılmayı veya kendi partisini düzenlemeyi düşünebileceği ifade ediliyor. Debian’ın çıkış partisi hakkında bu sayfadan bilgi edinmenin mümkün olduğu söyleniyor. Çıkış tarihi ayarlandığında, dondurmayı duyurmanın zamanının geldiğinin anlaşılması gerektiği belirtilirken; bu, o andan itibaren, her paketin kitap kurduna geçmesi gerekiyorsa, sürüm ekibi tarafından manuel olarak engellemeyi kaldırması gerektiği anlamına geleceği, tüm donmalarda olduğu gibi, yeni kuralların henüz test aşamasına geçmemiş tüm paketler için geçerli olduğunun unutulmaması gerektiği ifade ediliyor. Debian 12 Bookworm sürümü hakkında, sürüm sayfasının incelenebileceği belirtiliyor. Elbette ki en geniş bilgi sürüm notlarında bulunabilir.

Debian 12 Bookworm’un 10 Haziran 2023’te duyurulması planlanıyor yazısına devam et